Stofmaskers

FFP staat voor “Filtering Face Piece”, en het verwijst naar de verschillende veiligheidsklassen van ademhalingsmaskers. Deze maskers zijn ontworpen om deeltjes in de lucht te filteren en zo je luchtwegen te beschermen. Laten we eens kijken naar wat elk van die cijfers betekent:

  1. FFP1: Dit type stofmasker filtert minstens 80% van de in de lucht zwevende deeltjes. Het is het instapniveau en biedt basisbescherming. Gebruik een FFP1-masker bijvoorbeeld als je bezig bent met klusjes zoals schuren, boren of snijden, waarbij je vooral grotere vaste deeltjes wilt tegenhouden.
  2. FFP2: Deze maskers zijn een stapje hoger. Ze filteren minstens 94% van de in de lucht zwevende deeltjes. Naast grotere deeltjes houden ze ook rook, nevel en stofdeeltjes tegen die schadelijk kunnen zijn voor je luchtwegen. Als je met machines werkt, zoals boren of schaven, is dit het minimale beschermingsniveau dat je nodig hebt.
  3. FFP3: Hier zijn we bij de topklasse. FFP3-maskers filteren minstens 99% van de in de lucht zwevende deeltjes. Ze bieden bescherming tegen dezelfde rook, nevel en stofdeeltjes als FFP1 en FFP2, maar dan in veel hogere concentraties. Als je altijd op safe wilt spelen, kies dan voor een FFP3-masker.